06/02/27 19:26

各論

各論を調べてみました。先の投稿では段落が乱れてしまいまし
た。

これまで、いい加減にしていたのがわかりました。
さらに知らなかったのが、チップの渡し方。オーストリアでは
直接渡せと。スペインでは法律でサービス料を請求することを
禁じられているため(本当?)、払うべきと書いているサイト
もあり、実体験でも、レストランでは皆払っているように感じ
ました。チップのない国でも小銭は置いていくのが習慣のよう
です。ハンガリーやスペインでは払うのが普通で、その他の国
では端数を置いていくというのが良いとの結論です。さらに、
気分が良かったら多めに出すというのが気のきいた作法のよう
です。

大別して三種類になるようです。

1)原則必要で、払わないと相手を傷つけるし、払わないのには相
 当の理由がある。
2)払う方が良く、相場は5-15%。
3)せいぜい端数の切り上げ(round up)程度で良い

中欧では、
1)がハンガリー
2)がチェコとポーランド
3)がオーストリア、ドイツに旧ユーゴ

しかし、フランスでは要らないという人もいて
http://www.gate1travel.com/central-europe-travel
/Central-Europe-travel-tips.htm#tippi

Austria: Hotel and restaurant bills include a service charge,
but hotel porters and cleaning staff usually expect something
for their services. It is also customary to tip in restaurants
and cafes. Round up smaller bills and add an extra 5% to 10% to
larger ones: simply say the total amount you want them to take
when handing over the money (it's not usual to leave the tip
on the table).

Poland: 10 to 15 per cent is customary in restaurants and cafes.
Tipping in self-service restaurants is not expected.

Hungary: Hungary is a very tip-conscious society and virtually
everyone routinely tips waiters, hairdressers, taxi drivers
and even doctors, dentists and petrol-station attendants about
10%. Not leaving a tip, or leaving a very small tip, is a strong
signal that you were less than impressed with the service. Never
leave money on the table in a restaurant: tell the waiter how
much money you want to leave as a tip as you are paying the bill.

Germany: At restaurants, the service charge is always included in
bills and tipping isn't compulsory, though it is appreciated.
Germans are used to rounding up prices as tips, but rounding up
in euros can be too generous.

Czech Republic: A tip of 5-10% is appreciated in any tourist
restaurant with table service. The usual protocol is for them
to tell you the total food bill and for you, as you hand over
the money, to say how much you are paying with the tip included.

Croatia: If you're served well at a restaurant, round up the bill
unless a service charge has already been added. Bar bills and taxi
fares should also be rounded up. Tour guides also expect to be
tipped.

イベリア半島
http://www.gate1travel.com/spain-travel
/Spain-Portugal-travel-tips.htm#tippi

これを書いているひとは否定的。データーは古い。
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/alabaster/A640018
しかし、UKについては曖昧(パブに拘っている)。

ロンドンでは10-15%が標準とか。
http://www.a-london-guide.co.uk/information/
default.asp?type=everyday+tips&ID=26

他のサイトでは

イタリア
Either way, it's customary to leave an additional 5%-10% tip
for the waiter, depending on the service.

スペイン

Tipping is a great tradition in Spain. While practically all
establishments currently include a surcharge for service it is
still common to leave something of a tip.

やはり、5-10%で、バルでは小銭か切り上げ程度もしくは、なしのようです。

北欧

基本的に払わないが、スウェーデンでは10kr程度の小銭は出す。

各論はここにもあります。

http://www.fodors.com/features/nfdisplay1.cfm?name=stt/
010124_stt_tg_europe_toc.cfm

  • いいね! 0
  • コメント 0件

0件のコメント